Zaterdagmorgen 8 september 2012

Allereerst gingen we naar Beek bij Arnhem waar alle bussen tesamen komen en we gingen in een andere bus verder. Na een lunchstop in Duitsland gingen we op weg naar Remich gelegen op de grens van het Duitse Saarland en het groothertogdom Luxemburg.

Remich 
Wegens zijn gunstige ligging hadden de Romeinen al de Moezelvaallei uitgekozen voor het produceren van hun beste  wijnen. Door de eeuwen heen is Remich niet alleen bel;angrijk geworden als "
Hoofstad van de Moezel"maar vooral ook als "Hoofdstad van de Moezelwijnen"

Het was een prachtige dag geweest en het was ook een zoele avond . Er was een mooie promenade en die hebben Elly en ik gewandeld onder de sterren.

 

 

Zondag 9 september

De Pinses Juliana vertrekt om 6.20 uit Remich en vaart de Moezel af richting Saarburg aan de Saar.

 

De Saar
In Frankrijk Sarre genaamd is met zijn 245 kilometer de grootste bevaarbare zijrivier van de Moesel.

De Saar stroomt via het oosten van de provincie Lotharingen naar het weestelijke Saarland en doorkruist daar de westelijke uitlopers van de Hunsrück. Bij Konz stroomt hij in de Moezel.

Sinds 1986 is deze rivier geopend voor de scheepvaart. Het verval van deze riivier wordt nu geregeld over 4 sluizen die elk een verval van 13 meter hebben.

Saarburg
Dit oude stadkje is gelegen in het mooiste gedeelte van het Saardal kreeg stadsrechten in 1291. Midden in de stad vormt het kleine riviertje de Leukbach een 20 meter hoge waterval. aan de voet van de waterval staat een zeer oude molen die door het riviertje wordt aangedreven.

 

 

 

Tijdens het diner varen we de Saar af om weer op de Moezel te komen bij Konz.

Bij een manoeuvre raakte we de peiler van de brug en daarna mocht het schip niet meer verder varen. Er werd tot diep in de nacht gezocht wat de reden was van de onbestuurbaarheid maar dat bleek niet zo eenvoudig. Uiteindelijk bleef het schip 2 dagen in Konz liggen omdat er een nieuwe koppeling uit Nederland moest komen en dit had grote gevolgen voor ons reisschema.

 

De Moezel.
De Moezel ontspringt in Frankrijk aan de voet van de 1223 mtr hoge Petit Drumonts in de Zuidelijke Vogezen. Ze stroomt enige honderden kilometers door Lotharingenen is over een lengte van 36 kilometer de grens rivier tussen het Luxemburgse. Remich en Wasserbillig, voorbij Wasserbillig komt de Moezel definitief Duitsland binnen.

 

Maandag 10 september
Bernkastel-Kues 
Sinds enige jaren vormen de steden Bernkastel en Kues, dat aan de overkant van de rievier ligt een geheel. Bernkastel heeft schitterende kerken en vakwerkhuizen , een marktplaats met een renaissance fontein uit 1606.Hoewel Keus een stuk kleiner is is het niet minder bekend.Het is de geboorteplaats van Kardinaal en geleerde Nicolaus Casanus die aan Keus een hospitaal schonk samen met een van de grootste en meest waardevolle bibliotheken van Duitsland.

Het plan was varen naar Bernkastel-Kues waar we om 3 uur zouden aankomen maar we gingen per bus naar het schilderactige Bernkastel met smalle straatjes, mooie vakwerkhuizen en de hoog boven de stad gelegen Landshut. Waar we met een treintje hebben rondgereden er was geen tijd om rond te kijken op eigen gelegenheid omdat de bus weer terug moest om op tijd te zijn voor het diner.

 

 

Dinsdag 11 september

Cochem  was oorspronkelijk een Keltische nederzetting die de Romeinen in een vesting veranderden. Daarna hoorde het samen met de in omstreeks 1020 gebouwde burcht toe aan de Pfalzgraven van de Rijn. Koning Adolf van Nassau verpandden de vesting en plaats vervolgens aan de aartsbisschop van Trier.  

 

 

Cochem stond in het reisplan.  Ik had aan boord kunnen blijven want we konden weer varen maar aan het begin van de reis hadden we ingetekend op alle excursies ook die in Cochem en omdat we 150 km moesten varen om de verloren tijd in te halen konden we niet voor ’s avonds heel laat in Cochem arriveren zodat er dan geen tijd was voor de excursie. Achteraf had ik spijt dat ik niet aan boord gebleven was. Want de excursie viel tegen er was een lange busreis en te weinig tijd in Cochem om de Reichsburg boven afgebeeld te kunnen bekijken.

Tijdens de lange busreis werd er een stop gemaakt in Bad Ems.

 

 

 

Dit is Bad Ems waar we even stopten met de bus en wat hebben rondgewandeld.

Het schip heeft Cochem niet gehaald maar legde aan in Zell waar wij werden opgevangen door het zusterschip de Rhine Princess.

Woensdag 12 september

De Rijn

De naam Rijn komt van het Keltische woord "REN", dat stromen betekent. Ten tijde van de Romeinen werd het Rijnland historisch. In nagenoeg alle steden waren Romeinse kastelen  of burgelijke nederzettingen. In de Middeleeuwen beleefde de steden een bloeiperiode als rijke handelssteden. Domkerken, burchten en kastelen, kloosters en neiet kerkelijke gebouwen getuigen tot op heden van de schoonheid van de steden langs de Rijn. De Rijn is in totaal 1324 km lang en is de belangrijkste en drukst bevaarbare rivier van West_Europa. 

Koblenz

Koblenz was door zijn gunstige ligging aan de Moezel en aan de Rijn al vroeg een knooppunt van verkeer en handelswegen, waaruit een welvarendee handelsstad groeide. Bezienswaardigheden de vesting Ehrenbreitstein deze is op Gibraltar na de grootste rotsvesting in Europa. Ook de Deutsche Eck is een veel bezocht punt hier staat hoog boven de menigte uit het standbeeld van Kaiser Wilhelm de eerste.

 

 

De Prinses Juliana vetrok van Zell om 5 uur in de ochtend en kwamen om 1300 uur aan in Koblenz we passeerden 4  sluizen nl.Fankel, Müden, Lehmen en Koblenz.

Met de bus vertrokken we naar de Lorelei.

 

    

 

 

Verschillende foto's gedurende het varen genomen